Alex Coita, ironie fină și o SOMAȚIE pentru Iohannis: Să ne prezinte și nouă

Categories ActualitatePosted on

Președintele României, Klaus Iohannis, nu își mai poate ascunde lipsa de idei în ceea ce privește situația internațională. Analistul și expertul în politică externă, Alex Coita, spune că deși au trecut trei săptămâni de la începutul Președinției române la Consiliul UE și Președintele Klaus Iohannis încă ține secretă viziunea domniei sale cu privire la rolul pe care țara noastră și-l dorește în cadrul unei viitoare Uniuni.

Loading...

Noi am merge mai departe chiar și spunem că președintele Iohannis nu are habar de capul lui dar să vedem opinia domnului Coita. Acesta susține că ideal ar fi ca președintele să prezinte această viziune cu o celeritate mai mare decât dă de regulă dovadă atunci când vine vorba de a da curs solicitărilor Curții Constituționale.

”Aflat la Aachen, în calitate de reprezentant al Guvernului României, am convingerea că domnul Iohannis nu a pierdut ocazia de a comunica liderilor europeni felul în care țara noastră se raportează la perspectiva unei Europe cu mai multe viteze, precum și soluțiile pe care domnia sa le întrevede pentru a preîntâmpina apariția unor decalaje insurmontabile între cei doi plămâni ai Europei, ca să îl citez pe plasticul Jean-Claude Juncker.

Loading...

Sunt convins că domnul Președinte înțelege că reînnoirea Tratatului de la Elysee, semnat în 1963 între Franța și Germania, constituie un gest pur simbolic, menit să ilustreze viziunea Președintelui Macron privind „refondarea” Uniunii Europene, ca și rolul motorului franco-german de a da direcția viitoare a Uniunii.

Nu am dubii, însă, că domnia sa întrezărește și realitatea mai puțin palatabilă dar nu mai puțin relevantă că, dincolo de discursuri generoase și ceremonii solemne, Europa riscă o decuplare durabilă între vechile state membre și grupul esticilor, din care face parte și România.

Apariția unei Europe cu două viteze ar putea fi de dorit pentru unii lideri din spațiul vestic care percep noii membri UE, inclusiv România, ca pe un balast, existând astfel tentația de a acționa pentru a trage frâna de mână în zona de coeziune și a apăsa pedala de accelerație în cea a integrării diferențiate între est și vest, spre exemplu prin introducerea majorității calificate în deciziile de politică externă sau instituirea unui buget al zonei euro. Unii spun că acest lucru ar însemna o abandonare a procesului de extindere a Uniunii. Oare ce plan are domnul Președinte pentru a evita un astfel de scenariu?

Mă întreb, totodată, cum vede domnia sa viitorul Europei în condițiile în care cariera politică a doamnei Merkel se apropie de final iar cea a domnului Macron este pusă sub semnul întrebării de frământările interne din Franța.

Sunt convins că domnul Președinte se bucură să beneficieze de atenția marilor lideri europeni. Expunerea mediatică este benefică în contextul planurilor domniei sale de a candida pentru un al doilea mandat. La rândul lor, sunt convins că și liderii europeni se bucură să aibă alături un președinte român semeț, poliglot, pro-european și foarte discret în ceea ce privește viziunea domniei sale privind Europa. Atât de discret încât este absolut imposibil să deranjeze.

Îl invit pe domnul Președinte Iohannis, care în ultima perioadă clamează o viziune constituțională și economică extrem de bine închegate, să nu ne mai țină în suspans și să ne prezinte și nouă, poporului, viziunea domniei sale privind viitorul Europei și rolul României în Uniunea Europeană, ținând cont de provocările prezentului și de estimările domniei sale privind dinamica politică la nivelul Continentului.

Ar fi o bună ocazie de a preîntâmpina orice critică, desigur nefondată, că Președintele ar fi mai degrabă preocupat de aspecte superficiale de protocol și ceremonial și ar avea anumite dificultăți în a pătrunde dincolo de elementele pur formale ale rolului său de reprezentare pentru a înțelege în profunzime dinamica și provocările politicii europene și externe.

Ideal ar fi ca domnia sa să prezinte această viziune cu o celeritate mai mare decât dă de regulă dovadă atunci când vine vorba de a da curs solicitărilor Curții Constituționale, pentru că mandatul de Președinție exercitat de Guvernul României este unul mai degrabă scurt, ținând cont că începând cu luna aprilie toată Europa intră în campanie electorală”, a explicat Alex Coita.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *