Ce a HOTĂRÂT Tăriceanu, după ce CCR a decis că iniţiativa sa şi a lui Dragnea este neconstituţională

Categories ActualitatePosted on

Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu este hotărât să nu renunțe! El a declarat, miercuri, că problema juridică şi politică a ilegalităţii protocoalelor SRI cu instituţii din sistemul judiciar rămâne, cu toate că CCR a decis că e neconstituţională Legea privind declasificarea unor documente.

Loading...

„Chiar dacă sunt lucruri pe care poate le văd diferit şi nu îmi convin şi nu ne convin la nivelul coaliţiei, trebuie să respectăm decizia CCR. Problema politică şi juridică a ilegalităţii protocoalelor rămâne.
Prin urmare CCR nu a decis că protocoalele sunt legale, ci legea de declasificare nu este legală. Trebuie să găsim soluţia cea mai rapidă pentru a declasifica aceste protocoale. Da, am citit comunicatul. O să discutăm acest lucru. Nu am discutat. Sunt convins că şi doamna premier va analiza decizia Curţii.

Până acum nu am văzut decât comunicatul Curţii şi e normal să aşteptăm motivarea Curţii pentru a avea un răspuns complet şi adecvat pentru a ajunge la o rezolvare”, a afirmat Tăriceanu. .

Loading...

Întrebat ce va face în legătură cu articolul din proiect care prevede posibilitatea persoanelor care se consideră vătămate de efectele produse de documentele încheiate în baza Hotărârii CSAT 17/2005 să se adreseze instanţelor, liderul ALDE a spus că decizia CCR nu pune în discuţie legalitatea protocoalelor.

„Decizia CCR nu pune în discuţie legalitatea protocoalelor. Ele rămân în continuare să fie considerate ilegale. Nu intră pe fond, dar protocoalele nu au cum şi cred că acest lucru e bine să îl reţinem cu toţi, că unica autoritate legiutoare în România rămâne Parlamentul, deci cu excepţia Guvernului care poate prin delegare.

Trebuie să găsim forma constituţională pentru a le declasifica. Eu cred că acesta este un interes public general. Cred că pentru toată România este o preocupare ca să nu avem în România instituţii care legiferează paralel. Nu poate fi vorba de stat de drept când SRI cu procuratura legiferează în România”, a explicat Tăriceanu.

Reacţia preşedintelui ALDE vine după ce CCR a admis, miercuri, sesizările preşedintelui Klaus Iohannis, ale PNL-USR şi ale ÎCCJ cu privire la neconstituţionalitatea unor aspecte cuprinse în Legea privind declasificarea unor documente, respectiv declasificarea hotărârii CSAT care a stat la baza protocoalelor cu SRI.

Judecătorii Curţii au decis, cu unanimitate de voturi, că decizia privind declasificarea hotărârii CSAT 17/2005 trebuia să fie făcută nu printr-un proiect de lege adoptat de către Parlament, ci printr-o hotărâre a Guvernului.

Astfel Curtea a constatat că legea în ansamblul ei este neconstituţională deoarece încalcă dispoziţiile din Legea fundamentală referitoare la principiul separaţiei şi echilibrului puterilor în stat.

Proiectul de lege privind declasificarea unor documente a fost iniţiat de Călin Popescu Tăriceanu, Liviu Dragnea şi Mircea Drăghici. Iniţiatila adoptată anul trecut de Parlament, prevede posibilitatea persoanelor care se consideră vătămate de efectele produse de documentele încheiate în baza Hotărârii CSAT 17/2005 să se adreseze instanţelor competente pentru constatarea încălcării drepturilor şi libertăţilor fundamentale şi repararea prejudiciului suferit.

De asemenea, actul normativ prevede că de la data intrării în vigoare a legii, toate aceste documente „sunt declasificate de drept, fără a mai fi necesară o altă procedură”, şi „încetează efectele juridice ale documentelor” amintite. În plus, toate informaţiile cuprinse în aceste documente dobândesc, de la data intrării în vigoare a prezentei legi, caracter de informaţii de interes public.

Totodată, „lucrătorii din Serviciul Român de Informaţii precum şi cei din toate instituţiile emitente, care pun la dispoziţia Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii Serviciului Român de Informaţii documente şi declaraţii care au ca temei Hotărârea nr.17/2005 a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, nu răspund penal, disciplinar, administrativ sau financiar pentru acţiunile întreprinse în acest sens”.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *