Lazăr, declarație de ULTIMĂ ORĂ în care îl atacă pe Toader cu privire la OUG

Categories JustitiePosted on

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a anunţat la România TV că ministerul a elaborat proiectul de OUG prin care se vor putea contesta sentinţele decise de completurile de cinci judecători constituite nelegal.

Loading...

Replica lui Augustin Lazăr a venit prompt. El spune că hotărârile judecătoreşti definitive au putere de lege, iar deciziile CCR se aplică pentru viitor. ”În aceste condiţii va fi foarte greu pentru ministerul Justiţiei să explice cum o ordonanţă de urgenţă poate schimba retroactiv decizii definitive ale instanţei”, a menționat procurorul general al României, într-un interviu exclusiv pentru Digi24.

Legea penală nu retroactivează și asta o știe nu numai Curtea Constituțională, nu numai judecătorii Constituționali, care chiar au o jurisprudență în care atrag atenția asupra acestui fapt. Dacă cineva își face timp să o studieze. Și o știe și domnul ministru.

Loading...

Însă, s-ar părea că jocul politic e de așa natură încât trebuie să adopte o anumită cale, care e mai mult politică decât juridică. Ba, juridică eu aș zice că nu prea este, pentru că va fi foarte, foarte dificil să ne explice cineva cum va explica printr-o notă de fundamentare cineva neretroactivitatea legii penale și cum în acest caz legea penală ar trebui să retroactiveze”, a spus Augustin Lazăr.

Și organizațiile prietene cu procurorul general au luat poziție. Era de așteptat acest lucru!

Trei asociații ale magistraților au reacționat printr-o luare de poziție comună după anunțul făcut de ministrul Justiției Tudorel Toader cu privire la redactarea unei Ordonanțe de Urgență care să permită revizuirea sentințelor definitive date de completurile de cinci judecători de la Curtea Supremă. Magistrații avertizează Guvernul cu privire la riscurile existente în această situație.

Cele trei asociații ale judecătorilor și procurorilor care au redactat avertismentul de mai jos cu privire la redactarea Ordonanței de Urgență nunțate de Toader sunt Forumul Judecătorilor din România, Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor, Inițiativa pentru Justiție.

„Ca urmare a semnalelor vehiculate în spațiul public privind iminenta adoptare a unei Ordonanțe de urgență a Guvernului pentru rejudecarea dosarelor în care s-au pronunţat decizii definitive de completurile de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie… Asociația „Forumul Judecătorilor din România”, Asociația „Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” și Asociația „Inițiativa pentru Justiție” solicită Guvernului să analizeze cu atenție argumentele prezentate în prezenta opinie juridică și să nu procedeze la adoptarea vreunui proiect care să pună în pericol valori sociale fundamentale într-un stat de drept”, se spune în mesajul comun al celor trei asociații.

Magistrații atrag atenția asupra „pericolului de nesocotire a principiilor constituționale”, dar și asupra situațiilor excepționale, de reală urgență, în care Guvernul poate înlocui Parlamentul ca autoritate legiuitoare.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *