Primele exit-poll-uri. Procente Iohannis, Dăncilă, Barna

Categories PoliticaPosted on

Cum arată primele exit-poll-uri.Se schimbă cifrele de la oră la oră, iar prezenţa la vot creşte spectaculos. Ultimele date din cercetarea internă a PSD confirmă la ora 15.00 scăderea Vioricăi Dăncilă, electoratul PSD fiind recunoscut ca unul mai matinal.

Loading...

Klaus Iohannis 38%
Viorica Dăncilă 24%
Dan Barna 15%
Mircea Diaconu 10%

Un număr de 5.309.176 de alegători s-au prezentat până la ora 15:00 la cele 18.748 de secţii de votare din ţară, ceea ce înseamnă oprezenţă de 29,07 %, conform datelor oficiale de la BEC. În străinătate au votat peste 480.000 de alegători.

Loading...

Viorica Dăncilă şi Klaus Iohannis sunt candidaţii calificaţi în turul al II-lea, conform și cifrelor interne de la PNL.

KLAUS IOHANNIS 42%

Viorica Dăncilă 21%

DAN BARNA 13%

MIRCEA DIACONU 10%

61 de sesizări privind evenimente electorale au fost înregistrate de la deschiderea secţiilor de votare, însă jumătate dintre ele nu s-au confirmat, a anunţat, duminică, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog.

Cele mai numeroase sesizări au fost consemnate pe raza judeţului Dolj – cu 11 evenimente, Giurgiu – cu 5, Mehedinţi şi Olt – cu 4 şi în Municipiul Bucureşti, cu 5 evenimente.

„Cele mai multe sesizări au fost de fraudă electorală, sfătuirea în ziua votării a alegătorilor la sediul secţiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit candidat, comercializarea şi consumul de băuturi alcoolice în spaţiul de protecţie al secţiilor de votare şi nerespectarea dispoziţiilor legale privind prezenţa altor persoane în cabina de vot. Cinci evenimente sesizate fac referire la posibile fapte de natură penală”, a spus Dajbog.

Ea a precizat că au fost aplicate 10 sancţiuni contravenţionale, respectiv 3 avertismente şi 7 amenzi.

Astfel, în judeţul Ialomiţa, o persoană a fost sancţionată cu 1.500 de lei după ce a comercializat băuturi alcoolice în apropierea unei secţii de vot, iar în judeţul Giurgiu o persoană a fost sancţionată cu avertisment pentru continuarea propagandei electorale.

„În judeţului Neamţ, preşedintele unei secţii a sesizat faptul că o persoană şi-a exprimat, în mod public, atât în incinta, cât şi în afara secţiei de votare, opţiunea de vot. Persoana respectivă a fost amendată cu 2.000 de lei. La Constanţa, s-a întocmit dosar penal pe numele unei femei care, după ce a votat, a încercat să voteze încă o dată folosind vechea carte de identitate pe care o declarase pierdută. Tot la Constanţa, se fac verificări după ce în spaţiul public au apărut fotografii cu o persoană care ar fi oferit bani unui preşedinte al unei secţii de votare”, a mai spus oficialul MAI.

Monica Dajbog a menţionat că în Botoşani preşedintele unei secţii a sesizat faptul că în interiorul a două cabine de vot persoane necunoscute au scris numele unor candidaţi la alegeri, iar preşedintele secţiei a dispus măsuri pentru acoperirea înscrisurilor respective, procesul de votare fiind întrerupt aproximativ 10 minute şi activitatea s-a reluat fără probleme.

„Referitor la persoanele aflate în centrele de reţinere şi arest preventiv ale Poliţiei Române, care au depus cerere pentru a vota prin intermediul urnei speciale, până la această oră au votat 604. Pentru eliberarea în regim de urgenţă a cărţilor de identitate pentru toţi cetăţenii care doresc să se prezinte vot, dar nu deţin documente valabile, serviciile judeţene de evidenţă a persoanelor au avut program cu publicul sâmbătă şi vor avea şi astăzi până la ora 21,00”, a afirmat Dajbog.

Ea a precizat că sâmbătă şi duminică s-au eliberat peste 15.000 acte de identitate, dintre care 11 cărţi de identitate au fost realizate prin deplasarea cu camera mobilă la domiciliul persoanelor netransportabile.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *